Nega, lepota, zdravlje

Masaža lica kao deo svakodnevne nege

Ako do sada niste praktikovali masažu lica, pravi je trenutak da počnete. Bićete fascinirani promenom koja će na vašem licu nastati. Vi koji to možete sebi da priuštite, probajte da jednom nedeljno odete na “polutretman“ lica, koji uključuje masažu, piling i masku (po potrebi elektroforezu i laser tretman) i shvatićete o čemu pričam. Lice će vam blistati, a koža će postati jedra i čvršćeg tonusa. Probaću da vam pojasnim i zašto; Mišići se s godinama opuštaju i gube elastičnost, a isto se dešava i sa vezivnim tkivom koje se nalazi između derma (srednjeg sloja kože) i mišića. Prostor između vlakana vezivnog tkiva popunjen je želatinoznom masom koja se tokom vremena zgušnjava i postaje tvrđa. To dovodi do sabijanja mišića koji gube prostor za pokretanje, te su manje u stanju da se šire i opuštaju i vremenom gube pokretljivost. Svako od nas ima određenu mimiku i izraze lica koje koristi, a izmenjenost mišića dovodi do toga da se izrazi koje najčešće pravimo urezuju kao sastavni deo građe mišića. Savremen način života vodi ka tome da su izrazi lica koje najčešće pravimo stres i naprezanje, koji vuku tkivo nadole i tako godine počinju da se očitavaju na licu. Čvrstoća vezivnog tkiva najviše pogađa i sabija najfinije, najtanje mišiće koji kontrolišu pokrete očiju i usana. Taj deo lica je prekriven najfinijom kožom i ima nekoliko lojnih žlezda, tako da se bore stvaraju veoma brzo, kakve god izraze lica najčešće pravili ili od kakvih se izraza suzdržavali. Nežnom i redovnom masažom, kao i akupresurom lica, dolazi do opuštanja vezivnog tkiva i stvaranja više prostora za pokretanje mišića.

Akupresura lica je fejslifting prstima i zapravo je vid vrlo nežne i koncentrisane masaže kojom se vrši opuštanje i smešavanje želatinozne supstance koja ispunjava prostor između elastičnih vlakana. Možete je izvesti i sami kod kuće, za samo 5 do 10 minuta. Akupresurne tačke se pod prstima osećaju kao mala ulegnuća ispod kože, nežnija i lepljivija od okolnog tkiva. Lako ih je naći jer u svaku može da sklizne prst. Kada tačke pritiskamo, to radimo blagim, kružnim pokretima, pazeći da ne rastežemo kožu. Za akupresuru je poželjno koristiti domali prst, jer je slabiji od kažiprsta i srednjeg prsta, da bi pokreti biti bolje kontrolisani. Na licu postoji puno akupresurnih tačaka, ali vi možete koristiti samo osnovnih deset parova, koje su prikazane na slici ispod. Skinite šminku i očistite lice, operite ruke i sedite pred ogledalo.

Pre nego što pristupite akupresuri, protrljajte dlanove da biste ih zagrejali i pokrenuli energiju iz njih. Na početku i kraju svakog pokreta postepeno povećavajte i smanjujte pritisak.

Svaku tačku držite pritisnutom oko 7 sekundi. Ako osetite neku nelagodnost, znači da na tom mestu postoji blokada, ali ona će vremenom nestati. Ublažite pritisak na tom mestu.

Prestanite ako osetite bol. Akupresuru ponovite u tri seanse, a tačke koje zahvataju mesta gde su nastale ili počele da se pojavljuju bore, pritiskajte po tri puta u svakoj seansi.

image-0-02-04-cad6725143b7598e2eefb9dab1f2099a316e5dc59c4f6e067291d5bbd72beb8a-V

slika iz knjige The 10-Minute Facelifting by Tesa Tomas

Ono što takođe možete raditi, ako vam akupresura ne prija ili vam se prosto čini dosadnom je da izmasirate svoje lice. Dobra masaža može da otkloni godine s lica, oslobađajući stres i čineći vašu kožu nežnom i opuštenom. Važno je i napomenuti da svakodnevno treba piti oko 3 litra vode, jer na taj način vezivna tkiva u telu održavamo vlažnim i mekim. Ako za negu kože koristite kremu, kupite neko biljno ulje koje odgovara vašem tipu kože i bar jednom nedeljno lepo izmasirajte svoje lice, jer prirodna ulja poboljšavaju cirkulaciju kože i ulepšavaju ten. Prednost upotrebe uljnih mešavina kao sredstva za negu lica je, pored čudotvornog sastava i to što možete lepo da se izmasirate. Uvedite kratku masažu lica u svakodnevnu negu i vrlo brzo ćete primetiti njene blagodeti. Pokušajte i da se jednom nedeljno duže izmasirate, nakon što se okupate, uradite piling lica i vrata i nahranite kožu nekom maskom. Biljna ulja se lako apsorbuju i pomažu balansiranju svih tipa kože.  Ovde ću navesti nekoliko masažnih pokreta, a vi izaberite one koje vašem licu najviše odgovaraju, pa ih ponavljajte shodno vremenu koje ste planirali da izdvojite za masažu. Nakon što par kapi ulja sipate na jedan dlan, rastrljate ga između dlanova i nanesete na lice i vrat, pa pređite na masažu.

Izmasirajte uvek prvo vrat obema rukama naizmenično s obe strane, pokretima koji idu odozdo na gore, vrlo nežno prelazeći preko dušnika.

Pređite zatim na masažu podjezičnog dela donje vilice, masirajuću tu zonu ispruženim prstima (gornjom površinom prstiju), brzim i energičnim pokretima. Istom tehnikom pređite i na obraze i dobro izmasirajte jedan, pa drugi. Trudite se da ne rastežete previše kožu.

Koristeći srednji i domali prst, prelazite duž donje vilice, držeći prstima druge ruke kožu u predelu ispod uha. Krenite od sredine brade ka uhu, tako što će srednji prst biti na sredini brade, a domali ispod brade. Povlačite tako s oba prsta po zategnutoj koži nekoliko puta, s jedne strane, a zatim isto ponovite i na drugoj strani donje vilice. Uradite to lagano, desetak puta.

Skupite prste obe šake (kao kad sklopite šake da viknete) tako da unutrašnjom stranom šaka blago pritisnite celo lice (zaklanjajući nos), od korena nosa, preko predela bočno od nozdrva, pa do uglova usana i brade. Palčevi ne učestvuju u ovom pokretu. Držite tako 3 -4 sekunde, pa polako popustite pritisak i lagano prevucite šake ka spoljnom delu lica, ispisujući kažiprstom i srednjim prstom luk od korena nosa, preko jagodica, do slepoočnica i tu se zaustavite.  Trebalo bi da su vam palčevi ispred ušiju, kažiprst i srednji prsti na slepoočnicama, a donji deo dlana na viličnoj kosti. Pritisnite lice u tom položaju i držite tako 3 do 4 sekunde.

Gornjom polovinom unutrašnjeg dela oba srednja prsta blago masirajte kožu od uglova usana, preko spoljnjeg dela nozdrva ka vrhu nosa. Ovo ponovite nekoliko puta.

Srednje prste smestite iznad obrva, tako da se vrhovi prstiju nalaze na samom početku obrva, a vrhovi domalih prstiju ispod obrva, pa zatim blago sa oba prsta povlačite ka slepoočnicama. Ponovite to nekoliko puta, a zatim domalim prstima ponovite isti pokret, ali nastavite ispisujući istim prstom luk, prateći liniju ispod oka, veoma pažljivo i nežno. Koža ispod oka je jako tanka i osetljiva, baš kao i mišići na tom delu lica, pa je zato važno da tu masažni pokreti zapravo više budu sitno tapkanje prstima.

Skupljenih prstiju šake, sa odignutim malim prstima prelazite naizmenično brzim i energičnim pokretima preko čela, odozdo-nagore, počev od prostora između obrva. Ovaj pokret možete koristiti i za kraću, svakodnevnu masažu celog lica.

Srednjim prstom jedne ruke horizontalnim, sporim cik-cak pokretima trljajte predeo između obrva, tamo gde se stvaraju one najoštrije bore, takozvane svračje noge.

Ovim masažnim pokretima možete dodati i neke svoje, važno je samo da pokreti budu blagi i da nikad ne idu ka dole.

Način nanošenja ulja za lice i količina koju nanosite (treba ga naneti vrlo malo, tek toliko da vam koža bude nahranjena) gotovo su podjednako važni koliko i formulacija sastava tog ulja. Kada se pravilno nanosi, ulje za lice prodire brzo i duboko u kožu, ostavljajući je plišanom i nemasnom. Počnite da masirate svoje lice i vrlo brzo ćete početi da blistate.

StockSnap_QSIK3XHZ2P

Advertisements

Једно мишљење на „Masaža lica kao deo svakodnevne nege

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s